Eduskuntavaaliehdokkaiden 2019 paneelikeskustelu

Vaikka yhä useammasta puolueesta on alkanut kuulua ääniä, joiden mukaan suomalainen huumepolitiikka kaipaa merkittäviä uudistuksia, yksimielisyydestä ei vielä voida puhua. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2019, kuukausi tämän seminaarin jälkeen. Löytyisikö seuraavasta hallituksesta selkärankaa vastata kiperiin, kansainvälisen huumepolitiikan viitoittamiin kysymyksiin?

Miksei huumepolitiikan vaikuttavuuden kokonaisarviota ole aloitteista huolimatta saatu tehtyä? Miten tulisi suhtautua aloitteisiin käytön dekriminalisoinnista Portugalin malliin, ainetunnistuspalveluista tai valvotuista käyttötiloista? Onko Suomella varaa jättää päihde- ja mielenterveysongelmia hoitamatta, vaikka sen tiedetään johtavan niin inhimillisen kuin taloudellisenkin hintalapun moninkertaistumiseen pidemmällä aikavälillä? Millainen on poliitikkojen vastuu tilanteesta, jossa kieltolain voidaan katsoa kasvattavan järjestäytyneen rikollisuuden valtaa ja varallisuutta? Voisiko huumepolitiikka toimia poliittisia toimijoita yli puoluerajojen yhteentuovana asiana?

Tämäntyyppisiä kysymyksiä päästään pureksimaan Eduskuntavaaliehdokkaiden paneelikeskustelussa.

Paneelikeskustelu lauantaina klo 17:20.

Osallistujat

Pilvi Torsti, VTT, kansanedustaja, SDP

“Politiikan täytyy pelastaa maailma.” Näin kirjoitin Helsingin Sanomiin kymmenen vuotta sitten. Politiikan on ratkaistava tämän sukupolven suuret haasteet: ilmastonmuutos, epätasa-arvo, konfliktit ja köyhyys. Nämä kysymykset ovat yhä olemassa. Nyt, kansanedustajana, ajattelen samoin. Haluan jatkaa tätä työtä ja löytää oikeudenmukaisia ratkaisuja arkisiin ja maailmanlaajuisiin ongelmiin. Uskon tietopohjaiseen päätöksentekoon ja siltä pohjalta haluan arvioida ja uudelleenarvioida myös päihdepolitiikkaa.

pilvitorsti.fi

Kai Mykkänen, Kokoomus

Kai Mykkänen on Suomen sisäministeri ja kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja. Ennen sisäministeriyttä Mykkänen toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.


Martti Talja, Keskusta

Erikoislääkäri ja professori Martti Talja on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015 alkaen. Hän on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sekä suuren valiokunnan jäsen sekä Kelan valtuutettu. Ennen kansanedustajan tehtävää hän on toiminut 20 vuoden ajan alueellisissa ja valtakunnallisissa terveydenhuollon ja sosiaalitoimen johtotehtävissä kliinisen erikoislääkäriuran jälkeen.

Silvia Modig, Vasemmisto

Helsinkiläinen Silvia Modig on vasemmistoliiton toisen kauden kansanedustaja. Hän on ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäsen. Hän istuu myös eduskunnan kansliatoimikunnassa.

Tom Packalén, Perussuomalaiset

Tom Packalén on helsinkiläinen toisen kauden kansanedustaja. Hän on siviiliammatiltaan komisario ja hän toimi ennen kansanedustajaksi tuloaan Helsingin Poliisin johtokeskuksen yleisjohtajana. Edustaja Packalén toimii myös tekoäly-yhtiö Utopia Analytics Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Ozan Yanar, Vihreät

Ozan Yanar on helsinkiläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja vihreistä. Koulutukseltaan Yanar on valtiotieteiden kandidaatti ja opiskellut ja työksennellyt taloustieteen parissa. Yanar on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan, verojaoston ja työ- ja elinkeinojaoston jäsen.

Petrus Pennanen, Piraattipuolue

Petrus Pennanen johtaa Piraattipuolueen valtuustoryhmää Helsingissä ja on puolueen puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan ydinfysiikan tohtori ja työskentelee perustamansa ohjelmistoyrityksen johtajana. Pennasen politiikan perusarvot ovat vapaus, järki ja rakkaus.

Tommi Aalto, Sininen tulevaisuus

Olen Tommi Aalto, 33-vuotias Sinisen tulevaisuuden kansanedustajaehdokas kevään 2019 eduskuntavaaleissa ja Helsingin Siniset -yhdistyksen hallituksen jäsen. Asun Itä-Helsingissä. Työskentelen tuotantosuunnittelijana ja koulutaustaltani olen tradenomi.

Suomen on aika päivittää huumelakeja. Huumausaineiden käyttäjien rankaisemisesta tulisi luopua, ja tuomioiden sijaan tulisi tarjota terveydenhoidon ja sosiaalitoimen tukipalveluita. Rangaistavuus ja huumeiden käytön rikollisuus lisäävät syrjäytymisen riskiä ja turvattomuutta. Kunnioittavampi, humaanimpi suhtautuminen huumausaineita käyttäviin antaa heille signaalin siitä, että heidän halutaan olevan osa yhteiskuntaa ja heistäkin välitetään.

Ennaltaehkäisevään työhön on panostettava lisää resursseja ja huumeista on uskallettava puhua avoimesti ja realistisesti tutkittuun tietoon perustuen. Huumevalistuksen- ja kasvatuksen on kerrottava eri huumaisaineiden vaikutuksista ja haitoista joita niiden käytön seurauksena ihmisen elimistössä tapahtuu, miten niistä voi palautua ja mitä vaikutuksia huumaisaineiden käytöllä on mieleen ja psyykeen.

Frida Sigfrids, RKP

Päihteiden käyttö muuttaa jatkuvasti muotoaan. Tämän takia on tärkeää keskittyä päihteiden käyttöä vähentävään ennaltaehkäisevään työhön ja helpottaa avun hakemista, jotta jokainen pystyisi irtautumaan päihteiden käytöstä.

Frida Sigfrids on RKP-nuorten varapuheenjohtaja.

Mika Ebeling, KD

Helsingin KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling kannattaa päihdepolitiikkaa, jolla palautetaan ongelmiin joutuneiden elämänhallinta.


Paneelin juontaja: Juuso Pekkinen

Juuso Pekkinen on helsinkiläinen radiotoimittaja, jonka taustoittavaa ohjelmaa on mahdollista kuulla Yle Puheen taajuudelta ja Yle Areenasta. Jaksoissa käsitellään mm. tiedettä, teknologiaa, tulevaisuuksia, sekä erilaisia historiallisia jatkumoita. Pekkinen seuraa ohjelmassaan säännöllisesti myös päihdepolitiikaan ja -tutkimukseen kytkeytyviä ilmiöitä, sekä esimerkiksi psykedeelitutkimuksen uusimpia tuulia.