Eduskuntavaaliehdokkaiden 2019 paneelikeskustelu

Vaikka yhä useammasta puolueesta on alkanut kuulua ääniä, joiden mukaan suomalainen huumepolitiikka kaipaa merkittäviä uudistuksia, yksimielisyydestä ei vielä voida puhua. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2019, kuukausi tämän seminaarin jälkeen. Löytyisikö seuraavasta hallituksesta selkärankaa vastata kiperiin, kansainvälisen huumepolitiikan viitoittamiin kysymyksiin?

Miksei huumepolitiikan vaikuttavuuden kokonaisarviota ole aloitteista huolimatta saatu tehtyä? Miten tulisi suhtautua aloitteisiin käytön dekriminalisoinnista Portugalin malliin, ainetunnistuspalveluista tai valvotuista käyttötiloista? Onko Suomella varaa jättää päihde- ja mielenterveysongelmia hoitamatta, vaikka sen tiedetään johtavan niin inhimillisen kuin taloudellisenkin hintalapun moninkertaistumiseen pidemmällä aikavälillä? Millainen on poliitikkojen vastuu tilanteesta, jossa kieltolain voidaan katsoa kasvattavan järjestäytyneen rikollisuuden valtaa ja varallisuutta? Voisiko huumepolitiikka toimia poliittisia toimijoita yli puoluerajojen yhteentuovana asiana?

Tämäntyyppisiä kysymyksiä päästään pureksimaan Eduskuntavaaliehdokkaiden paneelikeskustelussa.

Paneelikeskustelu lauantaina klo 17:20.

Osallistujat

Merja Mäkisalo-Ropponen, SDP

Merja Mäkisalo-Ropponen on toisen kauden kansanedustaja Joensuusta. Hän on tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen ja sivistysvaliokunnan varajäsen. Lisäksi hän on Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja. Mäkisalo-Ropponen katsoo, että hyvinvointitalouden näkökulmasta on tärkeää saada ennaltaehkäisevä toiminta, varhainen puuttuminen sekä tehokas hoito ja kuntoutus toimimaan hyvin. Päihdepalveluissa kaikissa näissä osa-alueissa on puutteita.

Merja Mäkisalo-Ropponen valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1981, erikoissairaanhoitajaksi 1983 ja terveydenhuollon opettajaksi 1991. Terveydenhuollon tutkinnon hän suoritti 1991, terveydenhuollon lisensiaatin 1995 ja terveystieteiden tohtorin 1998. Vuonna 2003 hän opiskeli draamakouluttajaksi. Merja Mäkisalo-Ropponen uskoo, että elinikäinen oppiminen on itseensä tutustumista koko elämän ajan.

Hän on työskennellyt muun muassa erikoissairaanhoitajana ja osastonhoitajana Pohjois-Karjalan keskussairaalassa, terveydenhuollon opettajana ja yliopettajana Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa. Ennen eduskuntaan tuloaan hän työskenteli 10 vuoden ajan työyhteisökouluttajana.

Merja Mäkisalo-Ropponen on Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja, Veikkauksen hallintoneuvoston jäsen, Kuluttaja-asiain neuvottelukunnan jäsen sekä Miina Sillanpää Säätiön hallituksen jäsen. Hän on lisäksi Joensuun kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja.

Hän on kirjoittanut yhdeksän kirjaan, joista tuoreimmat ovat vuonna 2018 ilmestynyt Voihan sote ja 101 muuta kirjoitusta sekä vuonna 2016 ilmestynyt Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria.

Kai Mykkänen, Kokoomus

Kai Mykkänen on Suomen sisäministeri ja kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja. Ennen sisäministeriyttä Mykkänen toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

Pekka Puska, Keskusta

Professori Pekka Puska toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n johtajana vuosina 2009–2013. Tällä hetkellä hän työskentelee Keskustan kansanedustajana. Hän on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä sivistysvaliokunnan jäsen.

Silvia Modig, Vasemmisto

Helsinkiläinen Silvia Modig on vasemmistoliiton toisen kauden kansanedustaja. Hän on ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäsen. Hän istuu myös eduskunnan kansliatoimikunnassa.

Tom Packalen, Perussuomalaiset

Tom Packalén on helsinkiläinen toisen kauden kansanedustaja. Hän on siviiliammatiltaan komisario ja hän toimi ennen kansanedustajaksi tuloaan Helsingin Poliisin johtokeskuksen yleisjohtajana. Edustaja Packalén toimii myös tekoäly-yhtiö Utopia Analytics Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Ozan Yanar, Vihreät

Ozan Yanar on helsinkiläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja vihreistä. Koulutukseltaan Yanar on valtiotieteiden kandidaatti ja opiskellut ja työksennellyt taloustieteen parissa. Yanar on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan, verojaoston ja työ- ja elinkeinojaoston jäsen.

Petrus Pennanen, Piraattipuolue

Petrus Pennanen johtaa Piraattipuolueen valtuustoryhmää Helsingissä ja on puolueen puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan ydinfysiikan tohtori ja työskentelee perustamansa ohjelmistoyrityksen johtajana. Pennasen politiikan perusarvot ovat vapaus, järki ja rakkaus.

Simon Elo, Sininen tulevaisuus

Simon Elo on sinisten ensimmäisen kauden kansanedustaja ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän on muun muassa suuren valiokunnnan varapuheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen.

Frida Sigfrids, RKP

Päihteiden käyttö muuttaa jatkuvasti muotoaan. Tämän takia on tärkeää keskittyä päihteiden käyttöä vähentävään ennaltaehkäisevään työhön ja helpottaa avun hakemista, jotta jokainen pystyisi irtautumaan päihteiden käytöstä.

Frida Sigfrids on RKP-nuorten varapuheenjohtaja.

Mika Ebeling, KD

Mika Ebeling on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja kristillisdemokraattien puoluevaltuuston jäsen.


Paneelin juontaja: Juuso Pekkinen

Juuso Pekkinen on helsinkiläinen radiotoimittaja, jonka taustoittavaa ohjelmaa on mahdollista kuulla Yle Puheen taajuudelta ja Yle Areenasta. Jaksoissa käsitellään mm. tiedettä, teknologiaa, tulevaisuuksia, sekä erilaisia historiallisia jatkumoita. Pekkinen seuraa ohjelmassaan säännöllisesti myös päihdepolitiikaan ja -tutkimukseen kytkeytyviä ilmiöitä, sekä esimerkiksi psykedeelitutkimuksen uusimpia tuulia.