Päihdepolitiikan päämäärät

Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Tuukka Tammi, THL:n johtava asiantuntija, Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja

Mitä kaikkea on seurannut Richard Nixonin vuonna 1971 julistamasta huumeiden vastaisesta sodasta? Miksi samaan aikaan Hollannissa sallittiin kannabiksen vähittäismyynti? Mitkä ovat Sveitsin huumausainepolitiikan neljä pilaria? Millainen huumepoliittinen innovaatio tehtiin 1980-luvulla Liverpoolissa? Miksi Kanada laillisti kannabismarkkinat vuonna 2018? Mitä muita vaihtoehtoja oli esillä kun Suomen nykyisestä huumausainestrategiasta päätettiin vuonna 1997?

Esityksessä kuvataan huumausainepolitiikan lähihistoriaa ja sen erilaisia malleja: niiden tavoitteita, keinoja ja taustalla vaikuttavia arvoja ja intressejä sekä Suomessa että muissa maissa. Kenen lähtökohdista huumepolitiikkaa tehdään? Kuka hyötyy ja kenelle kenties koituu haittaa kun tehdään tietyt huumausainepoliittiset perusratkaisut?

Tuukka Tammi on päihde- ja addiktiopolitiikkaan sekä päihdehoitojärjestelmiin monipuolisesti perehtynyt tutkija, joka toimii myös aktiivisesti eurooppalaisissa huumehaittojen vähentämishankkeissa. Hän on THL:n johtava asiantuntija ja Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja. Tammen väitöskirja Medicalising Prohibition (2007) käsitteli kansanterveyslähtöisen huumausainepolitiikan kehitystä ja siihen liittyneitä kiistoja Suomessa ja muissa länsimaissa.

Tammen luento lauantaina klo 11:00.

Esityksen pohjalta kirjoitettu artikkeli: Tuukka Tammi: Suomen huumepolitiikkaa arvioitava uudelleen – “Keinot muuttuvat helposti päämääriksi”